grönsakssoppa med koriander och tofu

Jag tänkte först kalla den vietnamesisk, men det kanske vore att fara med osanning eftersom den är svenskpåhittad. Iallafall är det en vardagsenkel soppa med färsk koriander, och då är det lika med bra. Med bara grönsaker och tofu får du en lätt soppa att njuta av om du råkat dricka för mycket smoothie eller fikat hysteriskt hela eftermiddagen och egentligen inte orkar så mycket mat till middagen. Vid vargahunger går det bra att stoppa i nudlar och minska lite på morotsmängden.

Innehåll per person:

  • 1 stor morot
  • 1/2 liten broccoli
  • 1 färsk salladslök eller gul lök med hela skaftet
  • 1 tomat i tärningar
  • ca 50 g strimlad hård tofu
  • eventuellt glasnudlar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 tsk hackad färsk ingefära
  • 1 cm röd chili, hackad
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning + ca 4 dl vatten
  • en skvätt tamari/japansk soja
  • några droppar sesamolja
  • 1/2 tsk ljus mild vinäger, typ äppelcider.
  • 1/2 kruka färsk koriander

Trolla såhär:

Fräs hackad vitlök, salladslök, ingefära, tomat och chili i lite olja. På med buljong, vatten, tamari, vinäger, sesamolja och eventuellt lite örtsalt. Koka ihop och låt stå kvar på plattan på låg värme (om du inte har superbråttom, då kan det såklart ätas direkt). Vill du ha nudlar i så lägg i dem i buljongen mot slutet.

Skala och strimla morötterna (jag använde mandolin för att det är så roligt när det blir långa smala strimlor, men går också bra att åstadkomma något liknande med kniv+tålamod. Dela broccolin i små buketter, strimla tofun. Lägg morot, broccoli och tofu i soppskålen, blandat eller i våningar. Jag gömde tofun underst så den syns inte på bilden. Sleva på het buljong och låt buljongen värma grönsakerna i ett par minuter. Det går förstås att göra tvärt om, dvs slänga ner grönsakerna i buljongen lite hastigt, men risken är att du inte äter hela soppan på en tagning och att varv två blir lite saggigt. Toppa hur som helst med hackad färsk koriander. Snåla inte med den. För korianderhatare går det att uppnå andra vietnamesiska känslor genom mynta och basilika eller sötbasilika.

Jag är beredd att säga att den här soppan är något att hålla sig i när åskan går. Som en vän som alltid ställer upp, när all annan inspiration är borta. Den kan ätas alla dagar i veckan om det vill sig, och funkar förstås att variera med olika grönsaker och nudlar. Alla jävla allergiker och dieter kan hantera den utom möjligtvis folk med IBS som kan behöva skippa chilin. Använd glasnudlar och tamari till glutenintoleranta och skippa nudlarna och byt morot mot ovanjordsgrönsaker för LCHFare. Det fina är att om man är många vid bordet blandar alla sina egna innehåll, det är bara buljongen som behöver vara gemensam. Är du lagd åt hållet att äta samma varje dag kan du koka en stor jättebuljong på söndagen och värma upp dagsbehovet för raska middagar efter en utmattande arbetsdag.

Lämna en kommentar