1 2 3 tomatsoppa!

När  jag gick i skolan var tomatsoppa förknippad med en ganska förfärlig, tunn och skumt smakande pulversoppa full av överkokta makaroner som skopades upp i skolmatsalen för att spara pengar åt kommunen. Många vallmoknäcken blev det sådana dagar, hela skolan skulle nog ha testat positivt för opiater om någon skulle fått för sig att undrsöka saken.

Men nu finns det svenska tomater och det är bra med säsongsgrönsaker tycker jag. När det är riktigt billigt köper jag ett kilo och gör en mycket enkel tomatsoppa som smakar som tomatsoppor borde. Lök, tomat, lite salt och lite vatten, och sen är det klart.

Ingredienser:

  • 1 kg svenska tomater
  • 1 gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • lite vatten

Fräs löken i en tjockbottnad kastrull. Dela samtidigt tomaterna i 8 delar. Lägg i dem i kastrullen, ha någon dl vatten i botten och låt allt puttra ca 30 minuter under lock på först medeltemperatur och sedan låg. Mixa med mixerstav i slutet. Käka med en hummusmacka eller lite fröknäcke för bästa mättnad.

Lämna en kommentar